– 12 september 2024 –

Over het belang van een goed logo

Voor een grote organisatie die veel naar buiten treedt en waarvan de naam jarenlang op talloze uiteenlopende uitingen zal verschijnen, nemen we het grafisch ontwerp van een logo bloedserieus. Ook kleine ondernemingen die zich bij ons melden, krijgen onze onversneden aandacht en toewijding bij het ontwerp van hun logo. Maar. Het is misschien wat raar om uit de mond van een grafisch ontwerper te horen, maar wij vinden het belang dat aan een goed logo-ontwerp (en bedrijfsnaam!) voor een kleine zelfstandige wordt gehecht slightly overrated. Als jij een boekhoudkantoor hebt en je naam komt alleen op je visitekaartje en je briefpapier? Kies een leuk lettertype en een mooie kleur, typ daar je eigen naam in en klaar is Kees de Boekhouder. Bewaar je geld liever om een goeie website of folder te laten ontwikkelen.

Ook als een opdrachtgever reeds een niet-bijster-fraai logo heeft en zich bij ons meldt voor een brochure/website/folderreeks/poster/you name it, gaan we niet meteen aandringen om eerst een nieuw logo (door ons ;)) te laten ontwerpen. Als het te erg is, doen we een kleine make-over.

 

Bekijk hier een greep uit de logo’s die we ontwierpen

 

 

– 29 januari 2022 –

De enige echte Dutch Mountain Trail Pin

… Maar wat als iemand anders een lelijk logo voor ons ontwerpt? Dan ga je echt te ver! Dit gebeurde bij de Dutch Mountain Trail. Deze wandelroute en gids, waar wij persoonlijk zeer nauw bij betrokken zijn, is immens succesvol gebleken. En dan komen de haaien… ongelooflijk! Van alle kanten doken en duiken er mensen op om een slaatje uit het succes van de wandelroute te slaan. Onder andere gingen onbekenden spontaan hun eigen DMT-merchandise ontwikkelen. Dat vonden we al héél vreemd… maar als het dan ook nog slecht ontworpen is – dan ga je een grens over. Daarom hebben we ons toch maar bemoeid met de totstandkoming van de DMT-pin. Daarom hierbij: de enige echte officiële Dutch Mountain Trail Pin!

 

Bekijk hier wat we nog meer hebben ontworpen voor het Dutch Mountain Film Festival

 

 

 

– 3 augustus 2021 –

Een apenrots voor Panda

Robuuste hangplek in het centrum van Heerlen

In hartje Heerlen, aan de Promenade, was door sloop een stukje grond braak komen te liggen. Enthousiaste bewoners en andere initiatiefnemers zagen hun kans schoon en al gauw veranderde het gebiedje in een geliefde groene oase met picknicktafels, een skatebaan, pluktuin en zo meer. Ook Collectief Panda werd gevraagd om in het kader van het Cultura Nova festival een bijdrage te leveren, waarop zij de podcast HUB maakten over Heerlens beruchtste wethouder Hub Savelbergh, ook wel Hub de Sloper genaamd. Hun idee was dat de podcast beluisterd kon worden al zittend op een soort apenrots die midden op het grasveld moest komen te staan. En wij mochten hem ontwerpen en maken!
Een uitdaging… vanwege een verhuizing paste het object niet in de werkplaats en moest het in de tuin worden geconstrueerd, op een oneven terras. Probeer maar eens iets wat passend bedacht is, daadwerkelijk passend te krijgen als de ondergrond niet vlak is! Maar ja, grappig genoeg was het grasveld waarop de rots kwam te staan natuurlijk ook verre van vlak. Dat scheelde dan weer.
Hufterproof, stoer en stevig moest hij ook zijn, uiteraard. Dat is gelukt. Na twee jaar stond de apenrots nog steeds als een huis en was hij een geliefd object voor hangjongeren en -ouderen. In opdracht van de enthousiaste directeur van Cultura Nova hebben we hem verstevigd en tegen achteruitgang behandeld, waarna hij nog eens anderhalf jaar heeft gestaan. Helaas, toen werd het veldje weer bebouwd en moest onze Pandarots het veld ruimen.

Bekijk hier andere special products die we ontwikkelden en uitvoerden.

– 7 januari 2020 –

Kennisrotonde: Leuk & lekker

Hier is er weer ééntje in de categorie Leuk werk: Snoep ontwerpen!

Zo’n vraag krijg je natuurlijk niet elke dag: wil je een snoepje ontwerpen? En echt, het was een klusje van niks, maar zó leuk om te doen. Met het ontwerpen ben je snel klaar, maar daarna heb je ook nog heel veel lol terwijl je je zit te verheugen op het eindresultaat. En eerlijk gezegd… viel het eindresultaat een beetje tegen. We hadden er meer van verwacht, al kunnen we niet helemaal zeggen wát. De producent was zelf ook niet tevreden, en wilde acht kilo Kennisrotonde-snoepjes weggooien en opnieuw beginnen. Dat ging de opdrachtgever te ver: met een korting hebben ze deze ‘misdrukken’ geaccepteerd. En terecht, wie wil er nou acht kilo voedsel weggooien. Alleen zijn wij wel benieuwd hoe de gelukte snoepjes eruit gezien zouden hebben.

Bekijk hier ander werk voor de Kennisrotonde.

zumbo diksiejoneer, woordenboek van simpelveld en bocholtz dialect

– 17 oktober 2019 –

Dialect-woordenboek

Alles wat met taal te maken heeft, is sowieso leuk

Het Limburgs dialect was, eerlijk gezegd, niet het eerste waar ik (Karin) voor viel toen ik 12 jaar geleden vanuit de Randstad in Zuid-Limburg landde. Maar toen ik het verzoek kreeg om een woordenboek te maken van het Simpelvelds en Bocholtzer dialect, begon allereerst mijn grafisch-ontwerphart snel te kloppen (Een woordenboek! Droomklus!) en heb ik daarna, taalliefhebber als ik toch ben, ook deze taal in mijn hart gesloten.
Behalve de vormgeving van het woordenboek heb ik ook de redactie van de Nederlandse vertalingen op me genomen. En een deel van de illustraties gemaakt (deels lagen er al tekeningen uit een eerste uitgave). Bij Heemkundevereniging De Bongard (www.debongard.nl) zijn het leesplankje (placemat) en het woordenboek (digitaal of beperkte oplage in drukwerk) te verkrijgen.

Bekijk het woordenboek en het leesplankje.

bewegwijzering bordje kalkbaan simpelveld aachen

– 15 september 2019 –

Als een kind zo blij #2

De kick om je eigen werk in de openbare ruimte tegen te komen, is groot.

En dus waren we zeer gelukkig met de opdracht om het logo van de Kalkbaan-fietsroute te ontwerpen. Inmiddels is dit terug te zien op de wegwijzerbordjes die langs de hele route (15 km) tussen Simpelveld en Aken hangen.

Het had wat voeten in aarde voordat de bordjes er daadwerkelijk waren. De samenwerking tussen Duitsland en Nederland laat soms nog wat te wensen over, in elk geval qua tempo. In de tussentijd hadden wij tijd om het ontwerp volledig te optimaliseren. Zo hadden we onder andere uitgekiend dat de as van de fiets exact in het midden stond. En instructies meegegeven voor de mensen die de bordjes gingen plaatsen: de popnagel mocht als een soort trapas in de fiets geplaatst worden.

Maar ja. Zo werkt dat dus niet. Geen idee wáár in het proces de instructies verloren zijn gegaan, maar de popnagel hangt nu een stuk ónder de fiets. En niemand die zich eraan stoort, natuurlijk. Behalve wij, een klein beetje dan, maar dat valt in het niet bij het plezier bij het zien van ieder bordje.

> Dit ontwerp beter bekijken

stickers plakken op flyers van de philharmonie bocholtz

– 9 september 2016 –

Stickers plakken

Nog eentje voor de Philharmonie Bocholtz. We hebben flyers voor ze ontworpen en laten drukken. Om het evenement ‘Kids Muzieklab op straat’ te promoten, hadden ze 500 flyers nodig. Echter, bij de goedkope internetdrukker bleken 500 digitaal gedrukte flyers duurder te zijn dan 1.000 stuks in offset. Wat nu te doen?

We houden er niet van om drukwerk te moeten weggooien. 500 flyers in je papierbak dumpen is echt niet leuk. Maar om nou méér te betalen voor minder mooi (digitaal) drukwerk, ging er bij ons ook niet in. Nu wilde de Philharmonie het evenement misschien wel herhalen, maar alleen als het de eerste keer geslaagd zou zijn. Het tweede Muzieklab kon dus niet alvast op de eerste flyer vermeld worden.

En zie, het eerste Muzieklab was een groot succes. Op naar de herhaling! En dus waren er weer 500 flyers nodig. Wat nu? Opnieuw 1.000 flyers drukken en er 500 weggooien? Dan zouden we verantwoordelijk zijn voor maar liefst 1.000 A5’jes op de afvalberg. En dus kozen we voor een andere oplossing: stickers. Gelukkig waren de oude flyers nog niet weggegooid. Je raadt het al: 500 stickers drukken was alwéér (iets) duurder dan 1.000 flyers drukken. Maar we hebben het toch gedaan, en daarna hebben we ook nog een hele avond stickers zitten plakken. Graag gedaan, hoor. Het zou alleen leuk zijn als het Milieu hoogst persoonlijk naar je toe zou komen om ‘dankjewel!’ te zeggen 😉

> dit ontwerp beter bekijken

Poster van het Phil Open Air concert in Bocholtz op straat

– 13 juli 2016 –

Als een kind zo blij

Een mailtje op donderdag van de Philharmonie Bocholtz: of we een poster konden ontwerpen? Ehh, het digitale bestand moest wel op maandag klaar zijn. Onze agenda zat voor de rest van de week allang vol. En toch zeg je dan ja. Een poster ontwerpen voor een muziek-evenement: het is gewoon té leuk!

Dit was een onbetaalde opdracht, en dat heeft een groot voordeel: we kregen de vrije hand. Daardoor was het niet alleen een ontwerpopdracht, maar ook een communicatie-uitdaging: met wat voor beeld – en tekst – lok je zo veel mogelijk mensen naar een openluchtconcert? Normaal gesproken worden dit soort concerten niet al te best bezocht, er is al zoveel muziek-aanbod in Zuid-Limburg… We kozen ervoor om Bocholtz af te beelden als een knus Heuvelland-dorpje in het avondlicht. Een beetje een vakantie-setting. In zo’n sfeertje wil je wel op het plein voor de kerk naar een mooi concert komen luisteren, toch? Ze hadden geluk: het weer was die avond net zo mooi als op de poster. Het concert was een groot succes.

Oorspronkelijk zou de poster alleen digitaal verspreid worden. We waren dan ook verrast toen we zagen dat de Philharmonie alsnog besloten had om driehoeksborden op straat te laten plaatsen. Echt waar. Nu zitten we al iets van twintig jaar in het vak, maar als je je eigen poster op straat ziet hangen, ben je gewoon weer als een kind zo blij. En een poster ontwerpen: daar mag je ons midden in de nacht voor wakker maken.

> dit ontwerp beter bekijken

openingsgesprek van het nro congres samen op expeditie 2015

– 5 november 2015 –

Rond het kampvuur

Gisteren in Amersfoort naar het NRO-congres ‘Samen op expeditie’ geweest. We hebben daar de afgelopen weken met veel mensen op verschillende plekken heel hard aan gewerkt. Erg leuk om te doen, trouwens. Onze bijdragen waren onder andere: het programmaboekje, de plattegrond, banners, heel veel tekeningen van tentjes, verrekijkers en wegwijzers, een hele mooie Prezi én een aantal 3D-kampvuren.

Het is gewoon heel leuk om op zo’n congres aan den lijve te ervaren hoe ‘jouw’ materialen worden gebruikt. Hoewel het ook wel spannend was, om hulpeloos te moeten toekijken hoe de Prezi tijdens de openings-sessie niet wilde opstarten. Moderator Joep Stassen improviseerde knap zonder Prezi, maar wij zagen hoe onze opdrachtgever, één van de geïnterviewden, steeds ongelukkiger begon te kijken. Hij (en wij) wisten natuurlijk hoeveel moeite er in die Prezi had gezeten… Gelukkig werden we na 3 minuten uit ons lijden verlost toen de Prezi het alsnog ging doen.

De 3D-kampvuren wilde iedereen na afloop mee naar huis nemen. Die op het podium was erg mooi aangelicht, waardoor hij heus wel een beetje echt leek. Op zich was het niet zo heel moeilijk om onze tekening van een kampvuur om te zetten in een 3D-model. We hebben het ontwerp eerst uitgeprobeerd in een eenvoudige 3D-animatie. Daarin konden we precies zien waar nog verbeteringen nodig waren.

> deze ontwerpen beter bekijken